Coaching – alchimie subtila in care coachul devine un alter ego obiectivat al interlocutorului sau |
Coaching este un parteneriat cu clientii intr-un proces creativ de provocare a constientizarii care ii inspira sa-si atinga cel mai inalt potential personal si profesional (definitia ICF).
Coachingul este o abordare moderna in dezvoltarea performantelor personale si de business, a carei eficacitate a devenit evidenta in ultimele decenii in economia occidentala si, de cativa ani, si in Romania. Rata sa de crestere pe plan mondial in ultima perioada a fost depasita numai de cea a sectorului IT.
Cum functioneaza
Numele de coaching este luat din sport. Ideea este aceea de antrenare pentru performanta. Domeniul poate fi oricare – afaceri, cariera, familie…
Daca nu stie cum sa procedeze intr-o situatie, daca nu vede nici o solutie sau, dimpotriva, i se deschid inainte multe cai diferite si nu stie pe care dintre ele s-o ia, oricine poate sta de vorba cu coachul sau si… brusc ii vine o idee. Si apoi inca una si tot asa, pana cand incepe sa vada lucrurile intr-o alta lumina. Intre sesiuni isi pune ideile in aplicare, experimenteaza, ia noi decizii. Cu timpul devine o obisnuinta sa gandeasca si sa actioneze tot mai bine, tot mai aproape de potentialul sau real, de care mintea logica habar nu avea, dar dupa care cealalta tanjea neincetat.
Cum se defineste performanta
Performerul insusi, ca stapan si responsabil al propriei sale vieti, stabileste ceea ce constituie performanta pentru el in acea etapa:
- sa ia o decizie dificila
- a rezolve o problema personala sau organizationala
- sa-si schimbe stilul de viata sau de conducere
- sa atinga mai usor si pe drumul cel mai scurt un obiectiv
- sa-si redefineasca obiectivele…
Prin coaching el isi va depasi barierele si credintele limitative, reusind lucruri care inainte erau doar aspiratii.
In ce consta
Procesul de coaching are un caracter unic. Trainerii, mentorii si consultantii isi asuma cu totii roluri active, impartasindu-si informatiile, experienta si intelepciunea. In coaching lucrurile se petrec diferit. Aici cel care detine informatiile, experienta si intelepciunea este beneficiarul, performerul insusi.
Coachul are un simplu rol de catalizator al proceselor interioare prin care aceste resurse intra intr-o noua reactie pentru a crea performanta.
Lucrurile se petrec prin coach si in prezenta lui, dar nu sub conducerea si cu resursele lui. Nu el conduce procesul, fiindca nu-i cunoaste destinatia. Procesul curge de la sine, guvernat de legi care ne indemna pe fiecare sa facem tot ce putem face pentru a fi tot ce putem fi. Coachul este gardianul acestei alchimii subtile. El se ingrijeste ca ea sa se desfasoare nestingherita, intr-o ambianta intima, sigura, ferita de interferente si agresivitate, in care performerul se concentreaza, se dumireste, priveste situatia din unghiuri inedite, descopera noi cai de actiune, creioneaza experimente, ia decizii, face planuri…
Prin prezenta sa in momentele de vorbire si de tacere, coachul devine un alter ego obiectivat al interlocutorului sau. Prin el monologul interior devine dialog, aspiratiile devin provocari, intrebarile nerostite sunt aduse la lumina constiintei si-si primesc raspunsul, iar bucuria realizarii este una impartasita.
Nici o sesiune nu seamana cu alta, nici un program nu e ca altul. Totul e personalizat, spontan, liber, fluid, natural.
De aici si rezultatele, de fiecare data surprinzatoare, dincolo de orice asteptari. Altfel n-a fost coaching.
Contact
telefon: 021.224.25.68
Mobil: 0740.315.146
e-mail: leadercoach@leadercoach.ro
Scrie-ne un mesaj