Deși este vacanță pentru elevi, profesori și unii părinți, torida vară a lui 2022 mai adaugă subiecte fierbinți publicului din România.
Unul dintre ele este legat de “Noile legi ale educației”. Păreri prea puține, dezbateri la fel de puține. Sunt unele schimbări majore, care ar merita atenția celor ce lucrează în educație, în primul rând. M-aș referi la cariera didactică și formarea continuă a profesorilor. Cred că nu ar fi potrivit să ignorăm importanța acestora, pentru binele copiilor. Cheia unui învățământ de calitate, centrat pe nevoile și aspirațiile elevior, depinde de profesori. Ei sunt chemați să schimbe abordarea unei lecții, felul în care impactează elevii și competențele pe care le câștigă aceștia, beneficiind de acea întâlnire cu profesorul.
Altă temă a verii, ca în fiecare an, este legată de Examenul Național de Titularizare. Procente, analize și atât. Concluzia acestei veri: rezultatele sunt mai bune decât cele din anul anterior! O cifră totuși – puțin peste 18% dintre participanți au luat sub nota 5! Mergem mai departe…
Atunci se pune întrebarea: Ce putem face pentru a avea profesorii de care elevii au nevoie? Să fie clar! Nota nu probează și calitățile umane, valorile sau credințele unui profesor. Ci doar cantitatea de informație deținută de acesta.
Aș dori să nu fiu înțeleasă greșit! Profesorii sunt și ei oameni! Au un bagaj personal cu care merg în viață, au provocări zilnice, trebuie să facă față la schimbări permanente. Cine are răbdare să îi privească cinstit? Și mai ales cum să ajungem la Omul profesor în integralitatea sa? El are o rsponsabilitate socială, dar și personală.
Mi-aș permite o sugestie care ar rezolva aceste aspecte: coaching-ul în educație. Acesta utilizează metode care pot trezi emoții folositoare, pot declanșa conștientizări și pot aduce omul la esența sa de ființă complexă, care are o misiune pe Pământ. Dacă ai înțeles aceasta, ești un om fericit, care aduci contribuție în locul în care ai ales să îți manifești calitățile și să ai o carieră care să te împlinească.
Care este bucuria de a trăi în armonie cu tine? Elevi care știu să aleagă, să comunice, să dezbată, să fie creativi. Adică viitori adulți conectați la lumea în care trăiesc și la care contribuie la rândul lor. Pare un vis, dar este atât de ușor să ajungem la el! Un pic de timp din viața noastră dedicat profesorilor și elevilor!