LIDERUL COACH – LIDERUL SECOLULUI XXI

conducere de tip comanda si control
Conducerea de tip comanda si control se dovedeste tot mai ineficienta. Vremea liderilor dominatori, care conduc cu mana de fier organizatii inalt ierarhizate a apus.

Liderul coach – contradictie intre termeni?

La prima vedere, rolul de lider pare a fi foarte diferit de cel de coach. Coachul este o persoana suport, sustinand clientii sa-si atinga obiectivele si sa-si maximizeze potentialul. Daca prin “lider” intelegem un manager de tip traditional care ia decizii, da dispozitii si controleaza transpunerea lor in practica, atunci, intr-adevar, el nu are multe in comun cu coachingul.
 
 

Nu bos, ci lider

In era turbulenta pe care o traversam, procedurile au viață scurtă si complexitatea mediului depaseste adesea capacitatea conducerii de a raspunde adecvat. Solutia o constituie dispersarea deciziei la nivelul tuturor. Angajații cei mai eficienți sunt aceia care nu așteaptă soluții de la șefi, ci gândesc cu capul lor, găsesc soluții creative la situatiile nou aparute și acționează autonom. Astazi capitalul se duce spre firmele capabile de adaptare și inovație continuă.

“Depinde de liderii din intreaga lume sa creeze un teren fertil pe care fiecare individ sa-si poata dezvolta forţele ce-l caracterizeaza.”
J. Ridderstrale si K. Nordstrom
Managementul traditional a devenit anacronic. El centralizeaza decizia in loc s-o disperseze; reduce angajatii la simpli executanti, inhiband creativitatea, spiritul de initiativa si autonomia; aplica stimulente de tip zaharelul si batul, care nu mai motiveaza de fapt pe nimeni.
Cea mai mare provocare care sta astazi in fata organizatiilor este aceea de a-si revolutiona sistemul de conducere. S-au experimentat forme hibride, care pastreaza multe caracteristici si deficiente ale managementului traditional. Dar exista si o forma evoluata, care da rezultate de exceptie. Poarta denumiri diverse. Noi o numim:

Liderul coach

Liderul coach intelege ca succesul organizatiei depinde de capacitatea ei de a crea un climat unde sa infloreasca si sa fie puse in valoare calitati superioare precum creativitatea, autonomia, comunicarea de la om la om, solidaritatea si spiritualitatea. El favorizeaza crearea unui culturi organizationale centrate pe om, pe implinirea aspiratiilor individuale si colective, pe dezvoltarea si punerea in valoare a potentialului profesional si personal. Este cultura de coaching.

Liderul coach nu ofera sedinte de coaching. El transpune in actul conducerii valori si principii directoare in coaching, fiindca urmareste rezultate ce pot fi obtinute cel mai bine prin aceasta disciplina.

Maria Cusuta

Corespunzator, liderul coach isi dezvolta noi competente. Deoarece decizia si controlul devin apanajul fiecarei echipe, el inceteaza a mai fi creierul organizatiei si devine sufletul ei. Nu da dispozitii, ci inspira, nu controleaza, ci incurajeaza. Comunica de la om la om si de la suflet la suflet. Asculta si pune intrebari pertinente, menite sa stimuleze constientizarea, calitatea deciziei, increderea, autonomia.
Exemplul personal al liderului inspira si motiveaza. Se creeaza astfel o atmosfera in care fiecare este incurajat sa creasca, sa dea ce are mai bun si sa-si implineasca potentialul si este la randul sau prilej de crestere pentru cei din jur. In locul egoismului si al luptei pentru putere si avantaje materiale, sunt cultivate empatia, solidaritatea, inteligenta colectiva si satisfactia lucrului bine facut. Organizatia devine locul de munca predilect al elitelor dornice sa se dezvolte si sa-si puna in valoare talentele.

liderul coach
Liderul coach este coechipierul tuturor si bosul nimanui. Rolul sau esential in organizatie consta in a veghea la manifestarea libera a dreptului tuturor membrilor echipei la crestere si la implinirea potentialului profesional si personal, in concordanta cu interesele lor personale si cu interesul lor comun legat de prezentul si viitorul organizatiei.

Succesele inregistrate de companie ca pozitie pe piata si situatie financiara sunt rezultate firesti ale renasterii organizatiei si ale noului contract cu membrii sai.

 
 
 
 

Contact
telefon: 021.224.25.68
mobil: 0740.315.146
e-mail: leadercoach@leadercoach.ro
Scrie-ne un mesaj